3 Eylül 2009 Perşembe

GIDA KATKI MADDELERİ...

Share/Save/Bookmark




E120 KARMİN, KARMİNK ASİT, KOSİNAL (C.I.75470)

TANIM; Koşineal, zamanla bozulmaya karşı dayanıklı, doğal ve suda çözünebilen bir renklendiricidir. Koşineal, ışığa ve ısıya karşı oldukça stabil olup, bütün doğal boya maddeleri içersinde oksidasyona en dayanıklı olanıdır. Koşineal boyası, bazı sentetik gıda boyalarından daha fazla kararlıdır.
Koşineal boyasının iki önemli şekli vardır. Bunlar; koşineal özü (E120(ii)) ve karmin (E120(i))’dir. Koşineal özü, yaklaşık %20’ si karminik asit olan, böceklerin ham iken kurutulup ve toz haline getirilmiş vücut kısmından elde edilen bir boyadır. Karmin ise koşineal’ den elde edilen dahada saflaştırılmış bir boyadır.
KİMYASAL YAPISI;
FONKSİYON VE ÖZELLİKLERİ; Kırmızı gıda renklendiricidir. Suda çok çözünür.
KAYNAK; Karmin, Dactylopius coccus böceğinden elde edilen bir tür renk pigmentidir. Bu böcek, Opuntia cinsi kaktüs bitkisinin üzerinde yaşar. Bu böcek, tropikal Güney ve Ortadoğu Amerika’da yaşar ve bitki üzerinde diğer böceklerin yaşamını engelleyerek pigment üretir. Pigment, böceğin yumurtalarından ve vücudundan elde edilir.
SONUÇLARI; Koşineal boyasının, bilinen toksik ya da kanserojenik bir etkisi yoktur.Fakat bu boya bazı insanlarda anafilaktik- şok reaksiyonlara neden olabilir.bu reaksiyonların nedeni ise, karmink asitten dolayı olmayıp, boyanın hazırlanışı sırasında bulaşan bazı maddelerden dolayıdır. Bazı durumlarda hiperaktiviteyi arttırdığı rapor edilmiştir.
KABUL EDİLEBİLİR GÜNLÜK ALIM MİKTARI; Vücüt ağırlığı üzerinden 5 mg/kg.
KULLANIMINDAKİ SINIRLAMALAR; Böceklerden ekstrakte edildiği için, etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejetaryanlar, yalnızca et yemeyen vejeteryanlar ve bazı din grupları tarafından E120 tüketilmez.
KULLANILDIĞI ÜRÜNLER;
Kek,
Bisküvi,
İçecekler,
Reçel,
Dondurma,
Sucuk,salam,sosis,
Börek,
Kurutulmuş balık,
Yoğurt,
Elme şarabı…
à Sakız, hap ve öksürük pastilinde de kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder